R A F T I N G  R I J E K O M  T A R O M

S A   S P O R S K O   R E K R E A T I V N I M   A K T I V N O S T I M A

        Crnogorski Savez Sportske rekreacije ,,Sport za sve“  i S.R.D.  Pivara Nikšić uz podršku Ministarstva sporta I mladih oganizovali su   13.06.2020.god  sportsko rekreativnu turu  RAFTING RIJEKOM TAROM.

         Na rafting sa sportsko rekreativnim aktivnostima okupilo se pedeset rekreativaca iz Nikšića, Pljevalja, Podgorice,  Budve i Bara.                                Rafting turu smo povjerili agenciji BLUE RIVER TARA.

   Početak splavarenja je od mjesta zvanog  Brštanovica. A da stvarno ni jedan rafting na rijeci Tari nije isti, i da je svaki spust priča za sebe, govori i činjenica da je najatraktivnija dionica  od Brštanovice do Šćepan Polja,

                                                

Na Brštanovici smo raspoređeni u čamce. Rafting se vrši sa najsavremenijim rafting čamcima. Što se tiče opreme potrebne za raftingi, svi učesnici dobijaju rafting opremu koja uključuje kacige, neoprenska odijela i obuću, sigurnosne prsluke i vesla Na jedan rafting čamac ide od 8 do 10 učesnika raftinga i 1 skiper-vodič. Prije početka raftinga, skiperi-vodiči učesnike raftinga je upoznavaju  sa uputstvima  u toku trajanja raftinga. Svaki čamac ima i specijalnu vodootpornu vreću u kojoj gosti mogu čuvati fotoaparate, kamere, daju se  poslednje instrukcije i najzad ukrcavanje.                              Na ovom djelu nalazi se preko 20 prelijepih, uzbudljivih i najvećih bukova različitih karakteristika Prvo se nailazi na buk Brštanovica koji je ujedno i najduži na Tari . Brštanovički bukovi: – gornji Brštanovički buk je poznat po svoj dužini  i pjenušavosti – donji Brštanovički buk. Niže donjeg Brštanovičkog buka nailazi se tišina Perila, ali za kratko i potom se nailazi na seriju bukova: – buk Pećine –pored vertikalnog pećinskog zida – buk Borovi – naziv je dobio po istoimenom kraju, buk Taranina pošta – po triftarskom „poštaru“, a zatim slijede bukovi VardaĆelije i Mladički virovi koji obiluju pastrmkama, buk Gornj i Donji Vjernovića – ovi bukovi predstavljaju najveći pad sa obiljem talasa. Nakon tišine, mirni tok reke, nailaze bukovi Grab i Zelenac, ali sada smo već iskusni splavari i rutinski prelazimo kroz njh.

Ubrzo nailazimo na vještačku branu kod Uzlupa, izgrađenu u vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Tu se nalaze ostaci brane za balvane, koja je služila u stara vremena kada se Tarom transportovala drvena građa. O transportu su brinuli triftari – uglavnom Fočaci, koji se smatraju začetnicima splavarenja. Spajali su balvane praveći „dumen“ – veslo koje se na balvanu koristilo kao poluga. Po odlasku triftara 1973. godine počelo je turističko splavarenje na drvenim splavovima. Za razliku od splavarenja gde ste pasivni posmatrač u raftingu ste aktivni učesnik.

Iza brane ulijećemo u tijesnac i lučni buk Žanj, gde preporučujemo da se ubrza ritam veslanja. Nailazimo na poslednju seriju bukova prije sastanka sa Pivom: – buk ispod mlina Liječevina, buk Krsmanov kamen, buk Kadijin kamen, buk Šipčanica – atraktivno mesto za odmor, buk Papratišta, buk Čegrlo. Nadomak Šcepan polja nas dočekuju dva zadnja buka na Tari

                             U toku raftinga se pravi više pauza za odmor, fotografisanje, kupanje i Tara je plovna na 95 km svog toka                                        
Predjeli i stajališta sa vodopadima kojim prolazimo su nestvarne ljepote tako da, kada to bukovi dozvole, napravili smo foto-pauze. Iako je Tara hladna reka, prosečna temperatura vode je 12 C , najhrabriji učesnici raftinga  su se kupali u njoj prilikom obaveznog stajanja i odmaranja. Za one manje hrabre, neizostavno je prskanje kao i trka sa suparničkim čamcima.
                                                                 

I za kraj, ako se još pitate – Kada je Tara najlepša za rafting? – odgovor bi bio UVIJEK. Tara je uvijek nova i neponovljiva tako da domaćini kažu da nikad dva puta ne možete proći istom rijekom. Od nivoa adrenalina u vašoj krvi odlučite da li će to biti u proljeće ili u toplijoj i mirnijoj Tari u ljeto. U svakom slučaju vijreme provedeno na ovoj „ljepotici“ je bilo dovoljno da se baterije napune do nekog novog, lijepog i atraktivnog putovanja.

Rafting avantura se uvjek završava u  Rafting centru BLUE RIVER TARA koji se nalazi u Šćepan Polju,  na samoj obali rijeke i pristanište rafting čamaca je baš tu, ispod terase . Po izlasku iz čamaca, učesnici razdužuju opremu za rafting.

Program ovih rekreativnih susreta obuhvatao je rafting rijekom Tarom  I sportsko rekreativnim aktivnostima u Rafting centru gdje je bilo  takmičenje u pikadu , skoku u dalj s mjesta i bacanje kamena sa ramena.

                                                       

Misli su nam, na kraju putovanja, uzburkane koliko i rijeka, dugo se vraćaju sjećanja na ljepotu, na neobičnu harmoniju, na jedinstvenu veliku tajnu kad su rijeka i čovjek jedna cjelina, koju jedino možemo shvatiti ako postanemo dio nje same.

 Posle  završenih sportsko rekreativnh aktivnosti u Rafting centru  na terasi  restorana  učesnike raftinga čekao je ručak uz kulturno zabavni program.  Na kraju  jednodnevnog druženja ,obaveznog fotografisanja  ukrcali smo se u autobus  i krećemo nazad.

Ostavite odgovor