Simpozijum sportskih novinara u Ulcinju

Poslije godinu i tri mjeseca Ulcinj je opet okupio sportske novinare regiona – u organizaciji Udruženja sportskih novinara Crne Gore i Fudbalskog centra „Caušević“. Na Adi Bojani je, od petka 06. do neđelje 08. oktobra, organizovan Simpozijum sportskih novinara jugoistočne Evrope na temu „Regionalna fudbalska liga, da ili ne?“
Pored prezentacija aktivnosti nekoliko crnogorskih asocijacija o glavnoj temi Simpozijuma: „Regionalna fudbalska liga, da ili ne?“ govorili su sportski novinari regiona, kao i predstavnik Fudbalskog saveza Crne Gore.
Prethodno je Mišo Caušević, bivši uspješni košarkaš više klubova u bivšoj Jugoslaviji, a sada agilni sportski radnik koji ulaže nevjerovatne napore na promociji svoga grada Ulcinja i kompletne Ulcinjske rivijere, kao neiskorišćene sportske destinacije u ime partnerske organizacije –Fudbalskog centra „Caušević“ uručio zahvalnice za uloženi trud predstavnicima Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, Komunalnom preduzeću, Domu zdravlja i Vatrogasnoj službi ovog grada, kao i legendarnom Vasilu Tupurkovskom na podršci aktivnostima Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope svih ovih godina.

Goste je na početku Simpozijuma pozdravio i poželio dobrodošlicu i ugodan boravak na Adi Bojani direktor HTP Ulcinjska rivijera Ćamil Hodžić, dok je skup proglasio otvorenim ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević.

Ministar sporta i mladih, g-din Vasilije Lalošević, pozdravio je učesnike ovog skupa i naglasio važnost tema i Saveza koje organizuju veoma društveno značajne manifestacije i ukupne aktivnosti, za sve socio-uzrasne kategorije građana Crne Gore i širih prostora.
Na Adi Bojani u Ulcinju je u prethodna tri dana održan Simpozijum sportskih novinara jugoistočneEvrope, u čijem su radu, po pozivu učestvovale delegacije sportskih novinara Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i naravno Crne Gore. Na glavnu temu „Regionalna fudbalska liga, da ili ne?“ govorili su Zoran Kanački iz Srbije, Mirza Kolar, predsjednik Asocijacijesportskih novinara Bosne i Hercegovine, bivši predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije i skoro tri decenije predsjednik Makedonskog olimpijskog komiteta Vasil Tupurkovski, Veselin Drljević,
predsjednik Udruženja sportskih novinara Crne Gore i Branko Latinović, portparol Fudbalskog saveza Crne Gore.
Pored panela „Regionalna fudbalska liga, da ili ne?“ na skupu u Ulcinju, svoje aktivnosti predstavilsu i Paraolimpijski komitet Crne Gore, u čije ime je govorio generalni sekretar ove asocijacije Miloš Ranitović, na temu: „Para sport u Crnoj Gori od Pekinga do Pariza“.

Crnogorski savez sportske rekreacije “Sport za sve”, predstavio je predsjednik Skupšine prof. dr Budimir Bijelić, obradivši temu: „Programske aktivnosti Crnogorskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“, sa posebnim akcentom na organizaciju veoma posjećenih i aktuelnih međunarodnih
festivala sport-a za sve u prethodnih 32. godine organizovanja istih. Govorio je o razvoju programskih aktivnosti ove veoma uspješne asocijacije u prethodnih više od 74. godine rada. Istakao je potrebu i značaj rekreacije u savremenim uslovima života i rada svih socio-uzrasnih kategorija građana, oba pola.

Boro Odalović, član Upravnog odbora Udruženja sportskih novinara Crne Gore govorio je o aktuelnom trenutku crnogorskog sporta i sportskog novinarstva na ovim prostorima kroz temu: „Crnogorski sport između realnog i mogućeg“.
Zaključak iz njihovih izlaganja je da su sportski novinari iz svih ovih zemalja za formiranje regionalne fudbalske lige iz više razloga – poboljšanje kvaliteta fudbala, sigurno puni stadioni u svim gradovima, veliko interesovanje medija, sponzora… ali da je realnost sasvim drugačija u ovom momentu. Veliki problem u formiranju takve lige predstavljalo bi uklapanje u ionako prenatrpan kalendar takmičenja, što nacionalnih prvenstava, međunarodnih i reprezentativnih akcija, zahtjevi sindikata fudbalera o smanjenju broja utakmica u sezoni, prohodnost iz takve lige,
bezbjednost… Zanimljiv je bio predlog Mirze Kolara da bi možda trebalo za početak probati sa regionalnom ligom za mlađe kategorije, kao na primjer do 17 ili 19 godina, kao i predsjednice Udruženja sportskih novinara zlatiborskog okruga Zorice Irić-Đoković da se možda krene sa ženskom regionalnom ligom.
Simpozijum je direktno prenošen na TV programu MNE sport.

Ostavite odgovor