R A F T I N G   R I J E KO M   T A R O M

S A   S P O R T S K O    R E K R E A T I V N I M   A K T I V N O S T I M A

 

        Crnogorski Savez Sportske rekreacije ,,Sport za sve“  i S.R.D.  Pivara Nikšić uz podršku Ministarstva sporta I mladih oganizovali su   17.08.2019.god  sportsko rekreativnu turu  RAFTING RIJEKOM TAROM.

   Na rafting sa sportsko rekreativnim aktivnostima okupilo se sedamdeset rekreativaca iz Nikšića,Podgorice, Pljevalja, Budve I Bara.

       Početak splavarenja je od mjesta zvanog  Splavište ili ,,drugi logor” I traje jedan dan .Gumenim čamcima upravljaju vješti splavari  u drečasto naranđžastim prslucima ,uglavnom mještani koji dobro poznaju sve ćudi Tare.

                                                 

      Prolazimo pored najvećeg izvora u Evropi –rijeke Ljutice,koja cijela izvire iz živog kamena takvom silinom da stotinak metara niže svojim bijelim zapjenušavim mlazom presijeca cio tok Tare. Potom prolazimo ispod velelepnog mosta, čiji se najveći luk elegantno propinje sa obale na obalu 156 metara iznad nas

     .I dok plovimo dalje nailazimo stotinka metara od rijeke,u šumi na desnoj obali nalizi se sredovjekovni Manastir Arhanđela Mihajla,iz xiv vijeka.Idalje plovimo kanjonom u stalnom dodiru sa prirodom,I uz stalni dotok sve novih i novih ljepota, doživljaj postaje jako intezivan,tako da bi mali  predah jednako prijao. Tu su,,Zeleni virovi” mjesto koje nas podsjeća na rajski vrt najhrabriji su tu skakali u vodu I zaplivali.Za manje hrabre,tu su male pješčane plaže iznad koji rastu borovi iz pukotina glatkih litica.                             

          Dalje nas čekaju novi brzaci I slapovi,dok se čamac lagano poigrava sa maticom a ona ga neopaženo uvlači u svoje brzake.Ritam se hvata brzim sporazumjevanjem , slušanjem upustava splavara.Ukazuju se ,,Bijela vrela” voda koja je putovala 14 dana kroz podzemlje od vrha Durmitura, da bi se izlila u Taru tu,ispted nas,,Lazin kamen”najuže mjesto kanjonu gdje je Tara široka svega 4 metra,ali I najdublja, do 16 metara.Odatle nebo vidimo tek kao tanku

plavu traku daleko na kraju naizgled beskonaćnih  strmim  litica koje sapliću pogled ali oslobađaju um..

     Nakon 38 kilometara dolazimo do kraja naseg raftinga,dolazimo u kamp  Radovan luka .Misli su nam na  kraju putovanja,uzburkane koliko I Rijeka,dugo se vraćaju sjećanja na ljepotu lijepog druženja tokom plovidbe,postaje sve veselo jer se lako I brzo grade prijateljstva.Poneki sanjare traže odsjaj sunca na nemirnoj voidi.Oni sa gladnim stomakom broje okrete ražnja nad žeravicom,kraj koje se zimogrožljivi I mokri griju I suše odjeću.

Na kraju jednodnevnog  druženja, zbog izuzetne atmosfere , lijepog druženja , dobre organizacije  I velikog zadovoljstva prisutnih može se zakliučiti opravdanost organizovanja ovakvih manifestacija.

Ostavite odgovor